algae problem
Tropical Fish

Tropical Fish Keeping - Aquarium fish care and resources » Saltwater Fish and Coral Reef Tanks » Advanced Saltwater Discussion » Water Chemistry » algae problem

algae problem

This is a discussion on algae problem within the Water Chemistry forums, part of the Advanced Saltwater Discussion category; --> so i've had a 10 gal brackish set up for a few months now. I've been having a nasty algae issue for a few ...

Reply
Old 08-19-2010, 05:44 PM   #1
 
JerseyBird97's Avatar
 
algae problem

so i've had a 10 gal brackish set up for a few months now. I've been having a nasty algae issue for a few months. I've taken everything outta the tank. I've tried everything... more flow, less light, low grade and high grade phosphate remover and changing out the sand completely... it keeps comming back. I test my water and have has 2 LFS test it... they said everything is where it should be... any suggestions?
JerseyBird97 is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2010, 08:34 PM   #2
 
bearwithfish's Avatar
 
well first let me admit that i am stabbing in the dark as i have not done a brakish tank before..... what are your inhabitants? could an addition assist here? a crab perhaps to eat it?
also what type of filtration are you running? is it possible to add a product i was reading about called Chemi-pure? this stuff works great in nano's so may do well for you look it up and see....
bearwithfish is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2010, 08:42 PM   #3
 
aunt kymmie's Avatar
 
What type of lighting (if any) do you have on the tank (Kelvin rating of the bulbs) and how many hours a day do you have the lighting on? I assume since this is a brackish tank you have no plants?
Any chance you know what type of algae? Brown diatoms, green spot, hair algae, etc.
aunt kymmie is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2010, 11:21 PM   #4
 
bones14's Avatar
 
If you don't already have plants,Vallisneria and Jave moss are both doable for brackish water,as well as java fern and anubias if the salinity is closer to freshwater than saltwater.These could help use nutrients instead of algae.Also Nerite snails are good algae eaters.By less light,do you mean duration or intensity?Using a lower kelvin rating bulb might help.
bones14 is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2010, 06:05 PM   #5
 
JerseyBird97's Avatar
 
Inhabitants- Nothing... i pulled everything out.

Plants- Had anubias and that didn't do to well

SG- 1.015

Filtration- Custom built sump with fluval lab series phostphate remover and activated carbon 200gph

Light- Current USA Nova Extream. Removed 1 bulb running around 6 hours a day

this is what this stuff looks like
JerseyBird97 is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2010, 06:09 PM   #6
 
JerseyBird97's Avatar
 
oh and i've switched to RO water purhcased from LFS
JerseyBird97 is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2010, 08:37 PM   #7
 
JerseyBird97's Avatar
 
anymore input?
JerseyBird97 is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2010, 09:15 PM   #8
 
aunt kymmie's Avatar
 
I'm not 100% postive but it looks like cyanobacteria to me.
Maybe google images for freshwater cyanobacteria and see if it's the same stuff. If so, here's a good article to read:

Cyanobacteria

I'd like for Byron to see and input on your problem as he always has the solution. I'll send him a PM to take a look.

Last edited by aunt kymmie; 08-21-2010 at 09:17 PM..
aunt kymmie is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2010, 09:48 PM   #9
 
Byron's Avatar
 
If your saline level is above 1 you will have trouble with plants, I can understand that. Algae occurs because of light and nutrients, and when there are no plants, there is nothing to use the nutrients but algae.

That looks like what I've seen in marine tanks. As I have very little knowledge on brackish tanks, I'm thinking a post in the saltwater section might help. Probably under Saltwater Aquariums to start off.

Good luck.

Byron.

P.S. Just noticed this post was in Saltwater already. Kim linked it to me and I hadn't noticed. I still think that is where help lies though.
Byron is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2010, 10:21 PM   #10
 
aunt kymmie's Avatar
 
Agree, as I've seen cyano in marine tanks. One of the S/W guys will come along and they will know how to help w/ the best advice about what to do in this situation.
aunt kymmie is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
an algae problem lilouche Beginner Planted Aquarium 8 04-25-2009 08:32 PM
Algae Problem andulrich4all Beginner Freshwater Aquarium 26 11-29-2008 11:51 PM
algae problem maguay Beginner Saltwater Aquariums 14 05-24-2008 05:34 AM
bad algae problem juggy Beginner Saltwater Aquariums 6 12-15-2007 05:12 PM
Algae problem jdecorse25 Beginner Saltwater Aquariums 4 05-18-2007 10:38 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search



All times are GMT -5. The time now is 01:43 AM.