Tropical Fish Keeping - Aquarium fish care and resources

Tropical Fish Keeping - Aquarium fish care and resources (http://www.tropicalfishkeeping.com/)
-   Beginner Freshwater Aquarium (http://www.tropicalfishkeeping.com/beginner-freshwater-aquarium/)
-   -   Nitrite Spike Help? (http://www.tropicalfishkeeping.com/beginner-freshwater-aquarium/nitrite-spike-help-128036/)

FuelingFire 02-06-2013 03:19 PM

Nitrite Spike Help?
 
Hey everyone. ok so i had a blue green Algae (bacteria) bloom and i cleaned my tank as thorough as i could. I still have it in some area's i can not get to. and peices that are in my sand substrate. my tank was cylced. but now after cleaning the tank of the bacteria, i had a Nitrite spike, of about 2.ppm I did 2 water changes yesterday.the first was from cleaning the tank a little bit more trying to get what i missed. and the second was because my nitrite was about .5ppm before i went to bed. so i did a 25% water change just before i went to bed. when i woke up My nitrite was at 2.ppm, and my fish were acting very sluggish and not happy ( i don't blame them.) so I Did a 60% water change this morning and everything seems fine right now. I use prime water conditioner.

But has anyone every had this problem, is their a reason this is happening? I plan on doing water changes everyday to help rid the Bacteria, but I wasn't expecting the Nitrite to shoot up so high. I figured a small amount but not as much as it has.

Any help would be Great.

JDM 02-06-2013 06:35 PM

Quote:

Originally Posted by FuelingFire (Post 1421362)
... I Did a 60% water change this morning and everything seems fine right now. I use prime water conditioner.

Can't help directly but adding the prime probably did more than the water change... not that you shouldn't have changed the water, I did for he same sort of spike, but the prime has detoxified the nitrite for a day or two which will help the fish. I didn't treat the water, did a 75% change day 1, a 30% change day two and the nitrites disappeared on their own after that.

How long has the tank been going? Never mind, about 8 weeks.

When you cycled the tank, did you get a nitrite spike and if so about when? when did you add fish? Nevermind.... 4 weeks in.

If you added all the fish at once I don't think this is to be unexpected, it will pass, just change and treat the water until it does.

Can you post a whole tank shot or just put one in your aquarium profile?

Jeff.

marshallsea 02-06-2013 06:54 PM

Quote:

Originally Posted by FuelingFire (Post 1421362)
Hey everyone. ok so i had a blue green Algae (bacteria) bloom and i cleaned my tank as thorough as i could. I still have it in some area's i can not get to. and peices that are in my sand substrate. my tank was cylced. but now after cleaning the tank of the bacteria, i had a Nitrite spike, of about 2.ppm I did 2 water changes yesterday.the first was from cleaning the tank a little bit more trying to get what i missed. and the second was because my nitrite was about .5ppm before i went to bed. so i did a 25% water change just before i went to bed. when i woke up My nitrite was at 2.ppm, and my fish were acting very sluggish and not happy ( i don't blame them.) so I Did a 60% water change this morning and everything seems fine right now. I use prime water conditioner.

But has anyone every had this problem, is their a reason this is happening? I plan on doing water changes everyday to help rid the Bacteria, but I wasn't expecting the Nitrite to shoot up so high. I figured a small amount but not as much as it has.

Any help would be Great.

You should never scrub your tank clean. You killed the beneficial bacteria that keeps nitrite and ammonia spikes from happening. 50% daily water changes until you read no nitrite or ammonia, and a rise in nitrates.

JDM 02-06-2013 07:40 PM

Quote:

Originally Posted by marshallsea (Post 1421628)
You should never scrub your tank clean. You killed the beneficial bacteria that keeps nitrite and ammonia spikes from happening. 50% daily water changes until you read no nitrite or ammonia, and a rise in nitrates.

He didn't scrub it, just a thorough vac and plant rub down. He didn't affect his bacteria colonies at all with that. He is probably seeing a nitrite spike from his fish addition and subsequent increase in ammonia. The nitrosomona increases accordingly and puts out more nitrites = spike and the nitrospira ( or nitrospira-like bacteria anyway) take a while to catch up. Once they do they will complete the cycle.

I had the same thing happen on a different time scale.

Jeff.

marshallsea 02-06-2013 07:51 PM

Quote:

Originally Posted by JDM (Post 1421718)
He didn't scrub it, just a thorough vac and plant rub down. He didn't affect his bacteria colonies at all with that. He is probably seeing a nitrite spike from his fish addition and subsequent increase in ammonia. The nitrosomona increases accordingly and puts out more nitrites = spike and the nitrospira ( or nitrospira-like bacteria anyway) take a while to catch up. Once they do they will complete the cycle.

I had the same thing happen on a different time scale.

Jeff.

He doesn't say he vacuumed, he says he cleaned his tank as thorough as he could. Big difference. He doesn't mention new fish additions, he says his spike came after his 'cleaning'.

trombonedemon 02-06-2013 07:52 PM

What kind of and how large of filtration system are you using?

Adding chemicals to an ecosytem needs to be a last resort when trying to figure out of a problem or circumstance. No matter how well the chemicals seem to work.

JDM 02-06-2013 07:55 PM

Quote:

Originally Posted by marshallsea (Post 1421736)
He doesn't say he vacuumed, he says he cleaned his tank as thorough as he could. Big difference. He doesn't mention new fish additions, he says his spike came after his 'cleaning'.

Another thread.

Jeff

FuelingFire 02-07-2013 09:19 AM

Hey guy's I did't scrub my tank. The only thing i did Was the back wall where the bacteria (blue green algae had covered I pealed it away with a plastic ruler. (only thing i had to reach back there.) and i only used my hands on the plant's and did vacuum the substrate, i made sure that i did a through job on the blue green alga. but not to hurt my BB. I added the tetra's about a week ago. before the BGA cleaning. another thing i had noticed last night was when i re positioned my spray bar I didn't have no surface movement. So I'm guessing that might have been a small part of it. Cause after i adjusted it to get a small surface movement the fish seem a little happier.

And Jeff I will get a picture up on my profile today and i'll add one to this thread as well.

Also It was so bad that i would use the prime but The fish still seemed like something was wrong. and very sluggish. But this morning When i woke up all the fish seem to be back to normal. my loaches are out playing and swimming up the corner of my tank like they always do. so I'm about to check my Nitrite again. and see where it is. and will let ya'll Know.

FuelingFire 02-07-2013 09:25 AM

Well after checking my Nitrite It is still high. But i think the prime is working because the fish seem happy ATM. so I'm going to do a 30% water change shortly.

JDM 02-07-2013 10:06 AM

Quote:

Originally Posted by FuelingFire (Post 1422264)
Well after checking my Nitrite It is still high. But i think the prime is working because the fish seem happy ATM. so I'm going to do a 30% water change shortly.

Sounds good.

My "other thread" reference was due to re-reading your other thread where you described what you did rather than assuming I knew or remembered. We always want more information than many give and might not connect another thread with the current one every time. Sometimes advice is based soley on assuming without stating what the assumption was based on and can head people in the wrong direction unintentionally.

Now I'm rambling off topic.

Jeff.


All times are GMT -5. The time now is 05:18 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2