Angels gasping at top of tank...again...help!
Tropical Fish

Tropical Fish Keeping - Aquarium fish care and resources » Freshwater Fish and Aquariums » Freshwater and Tropical Fish » Cichlids » Angels gasping at top of tank...again...help!

Angels gasping at top of tank...again...help!

This is a discussion on Angels gasping at top of tank...again...help! within the Cichlids forums, part of the Freshwater and Tropical Fish category; --> My first post here....will be grateful for any help. Exactly this time last week I noticed my angels huddled at the top of the ...

Check out these freshwater fish profiles
Discus
Discus
Discus
Discus
Reply
LinkBack Thread Tools vBmenu Seperating Image Search this Thread vBmenu Seperating Image
Angels gasping at top of tank...again...help!
Old 09-20-2009, 12:15 PM   #1
 
Angels gasping at top of tank...again...help!

My first post here....will be grateful for any help. Exactly this time last week I noticed my angels huddled at the top of the tank, breathing at the waterline, couldn't distract them with food...and the zebra & smoky leopard had lost their color. went online, asked around and treated the tank as if there was a bacterial infection. followed the protocol with tetracycline powder and introduced aquarium salt & raised the temp a bit. the fish returned to normal color, behavior and appetitie after the first treatment. i finished the treatment regimen and this morning completed the final 25% water change and reinstalled a new filter....that was 5 hours ago...just looked and they are back at the top, cannot be distracted with food, loss of color - the temp had gone up from 80 to 82....i've adjusted it now....could that be the problem?
cheezgritz is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2009, 01:37 PM   #2
 
Twistersmom's Avatar
 
Hello and welcome to the forum!

What size tank? Can you post your ammonia, nitrite, nitrate, and ph readings?
Twistersmom is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2009, 02:29 PM   #3
 
angels gasping - more info.....

thanks twistersmom...
my tank is a 40 tall. the water was tested this morning:
ammonia 0
nitrate less than 20
nitrite 0
hardness 150
alkalinity close to 300
ph 7.5
the tank cycled for 2 months and i then added just a fish or two at a time over a few weeks. the tank has been up and stable for another two months. have had no apparent problems, no deaths in the tank.
cheezgritz is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2009, 02:45 PM   #4
 
Twistersmom's Avatar
 
Humm, this is a tough one.

The fish are not displaying any other physical problems, other than the color loss?
What do you mean by, reinstalling a new filter? Same filter but you added new carbon? What filter are you using?

Is there plenty of of available air? Thinking maybe since the tank is a tall, it may lack air in the lower parts.
Twistersmom is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2009, 03:07 PM   #5
 
angels gasping

the filter is a top fin power filter....i replaced the filter cartridge this morning.....everything was fine before last sunday, everything was fine during the week while i was treating with tetracycline. it may just be a coincidence...but last saturday night i gave them frozen bloodworms and not again until last night. everyone has been hanging out in the bottom of the tank all week. i've done 4-25% water changes this week...cleaning gravel at each change. the last water change was this morning. i've got the filter on high for maximum water flow. because its a tall tank should i have a filter that is for a larger tank? i just don't understand why it wasn't a problem until now though. i'm willing to try anything. there are no other physical issues....no ich, no fin rot, eyes are clear, no spots, no holes, gills don't look red.
cheezgritz is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2009, 07:11 PM   #6
 
Twistersmom's Avatar
 
It would not hurt to try adding a power head for some extra air. To be honest, with the water testing fine and the fish not showing any physical issues, I do not have a clue whats going on.
Did you add anything into the tank that could leach toxins? Maybe some new rocks, driftwood, new decoration?
Twistersmom is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2009, 07:45 PM   #7
 
i added a new faux rock formation that is intended for aquariums....rinsed it thoroughly before placement. i realized that i had removed the moss balls and they did not receive the 'treatment'. i started another round of antibiotics tonight and there is already some improvement. the only constant is that i gave them frozen bloodworms. i went to my lfs this afternoon and my guy is tending toward the bloodworms being a bad batch. they've started swimming the tank, but returning to the top...but they did eat like little piggies a few minutes ago. i've had dried bamboo canes in the tank since day one...they were not treated with anything, and i think that's alright. i think i jinxed myself...i looked at the tank last sunday morning and was so content with how it had turned out....then the trouble began. the ghost shrimp didn't make it through the treatment however, as of today, they have all died. thanks for your help....i'll look into the power head. i've been reading this site since before i started the tank....everyone's conversations have always been so helpful. take care.
cheezgritz is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2009, 07:54 PM   #8
 
Twistersmom's Avatar
 
I wish you luck!
Wish that I could be of more help. Does not sound like you added anything to the tank that could be leaching, but never hurts to do extra water changes, just in case.
Keep us posted, if there are any changes.
Twistersmom is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2009, 07:50 AM   #9
 
artgalnj's Avatar
 
I had the same issue with mine last week. Long story short...I did my usual pwc on Sunday. I have 2 filters running on my 75g. One is a canister filter and the other is a small hob filter which I was using to aggitate the surface water (it was a really small filter, so I didn't expect it to filter much I just wanted the waterfall effect to move the water around). After the pwc I restarted both filters and the small one didn't start up, I think the motor was burned out. No big deal, I decided on Monday or Tuesday I would go pick up another hob. Well, Monday morning every angelfish was gasping. Water parameters were fine. I threw an airstone in, went to work, came home and everyone was looking great. I guess the little filter added extra O2, which I didn't even realize. I bought a new hob on Monday and everything has been great since then. You may need to add an airstone to your tank. Can't say for sure, but I'm sharing my story with you because strange things can happen.
artgalnj is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2009, 07:41 AM   #10
 
thank you so much for the input....everything seemed fine by monday and i didn't worry about it anymore. yesterday.....another pwc and everything was alright for several hours....just like before....then it happened again. this time i lost my largest fella. so i narrowed the causing event to the water changes...i kept thinking if it was a question of oxygen that i would have always had this problem...then the apparently dim bulb over my head went off.....my fish are younger and they are growing! probably using much more oxygen out of the water than in weeks past.....still can't understand why it gets better a day or two after the pwc....anyway....i'm off to the lfs as soon as it opens.....thank you for your help.
cheezgritz is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Only one Platy gasping for air? Jeffreypang911 Livebearers 4 06-11-2009 04:50 AM
New Tank Angels/Swords Vid-Pics Peppers30 Freshwater Journals 3 05-30-2008 03:40 PM
angels: minimum size tank? TrashmanNYC Cichlids 3 01-14-2008 10:59 PM
Glowlight gasping mibi_fibi Tropical Fish Diseases 3 09-12-2007 06:33 PM
Need help creating tank with angels! Steenbergen Cichlids 4 05-01-2007 08:50 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search



All times are GMT -5. The time now is 05:18 AM.