Warpig's 180 FOWLR Build - Page 4 - Tropical Fish Keeping - Aquarium fish care and resources
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #31 of 54 Old 12-17-2010, 07:29 AM
Member
 
bearwithfish's Avatar
 
i love following this thread... for some reason i cannot see the previous pix though.... are you uploading them or using photo bucket? i only ask as i can see those two forma of pix normally

Back in the Game!!! Live Bearers in a 40 Breeder
bearwithfish is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #32 of 54 Old 12-17-2010, 09:19 PM Thread Starter
New Member
 
hmmm if you can see any of the pics in this thread you should be able to see them all. They are all on my own webserver. anyone else having trouble seeing the pics? maybe my server is messed up.

Nick
Warpig is offline  
post #33 of 54 Old 12-17-2010, 10:22 PM
I can see them all.i will steal this setup mind you.

To all who wonder: I can spell, I just am still getting used to using my new iPod touch and my fingers still need to figure out where the keys are.
james7139 is offline  
post #34 of 54 Old 12-18-2010, 08:24 AM
Member
 
bearwithfish's Avatar
 
Quote:
Originally Posted by Warpig View Post
hmmm if you can see any of the pics in this thread you should be able to see them all. They are all on my own webserver. anyone else having trouble seeing the pics? maybe my server is messed up.

Nick
no i do believe it is my work PC... i can see them fine from home!! i dont know why they wont show on the other comp but it does not matter you have some great pix!!!!!!!!!! (now that i can see them LOL)

Back in the Game!!! Live Bearers in a 40 Breeder
bearwithfish is offline  
post #35 of 54 Old 12-23-2010, 08:12 AM Thread Starter
New Member
 
Water tests....



The display tank...
two months and still no fish in there :( One day I will have a FISH tank :D

specific gravity 1.023
pH 8.4
Ammonia 0 ppm
Nitrite 0 ppm
Nitrate 20ppm

It appears now I am starting to have a bubble algae issue as well and my pH is up some...
in a FOWLR tank what should I do about this algae if anything... See pics below

In the Q tank the sponge filter seems to be kicking into gear some. The fish are all doing well. They are eating like savages and whenever I turn on the lights and then open the lid to the tank they all come up toward the top center of the tank waiting for the feast. They have pretty much given up hiding from me unless i stick my hand in the tank. I think they have finally realized I'm not there to kill them.

specific gravity 1.022
pH 8.2
Ammonia 0.25 ppm
Nitrite 1.0 ppm
Nitrate 5 ppm

I am wondering about a few things I have noticed looking into the DT. In the pic below I have green algae, what looks like some bubble algae on one rock and I have a bunch of pieces of live rock that seem to have a bright white powdery substance piling up on them. All three of these things can be seen in this one pic of one of my rocks... The only rock with bubble algae on it. Being a newb I'm reading several different opinions about the algae and would like to know what people here would do about it in a FOWLR tank if anything. I also am curious about the bright white powdery looking substance that appears to be piling in certain areas on some of my rock surfaces. the tank sure is looking ugly. I'm trying to not be a subscriber of the "everything needs to look sterile" school of thought. i must admit the tank i envisioned had none of this ugly green stuff and it also had fish in it. lol.




My pH has gone up to 8.4 but otherwise all my water parameters have stayed exactly where they are since before thanksgiving.

Thanks for any input anyone has.

Nick


Last edited by Warpig; 12-23-2010 at 08:24 AM.
Warpig is offline  
post #36 of 54 Old 12-23-2010, 10:36 AM
Member
 
Pasfur's Avatar
 
I've always found the best way to prevent problem algae is to use a good water source and to encourage the growth of coraline algae by keeping alkalinity and calcium levels correct. You didn't post calcium or alkalinity results... are you testing these right now? From week 2 to week 6 I would test these almost daily!
Pasfur is offline  
post #37 of 54 Old 12-23-2010, 11:28 AM Thread Starter
New Member
 
No I haven't been testing for those two. Looks like it's time for another test kit... although I am far past the 6th week stage. Will bringing these two into check cause the current algae growth to go away or will I need to do something else do you think? I had a bad feeling you were going to say that very thing. At least confirms in my mind that I have been making the mistake I thought I might be. I just realized it too late. What would be the best way to bring these two parameters into check? Obviously my water has too much of something or not enough of something else for these to be out of balance?

Thanks for your reply, you have been very helpful as always.
Warpig is offline  
post #38 of 54 Old 12-25-2010, 01:07 AM Thread Starter
New Member
 
picked up the API Reef Master kit to add to my test kits today.

Here is the complete rundown

specific gravity 1.023
pH 8.4
Ammonia 0 ppm
Nitrite 0 ppm
Nitrate 20ppm
Alkalinity 12dKH
Calcium 340ppm
Phosphate 2.0ppm

By reading Pasfur's "Alkalinity and Calcium testing - important for every marine aquarium"
"http://www.tropicalfishkeeping.com/f...-marine-33079/

It appears as if my Alkalinity is on the high side of normal at 12dKH
but my Calcium is low at 340ppm.

If I am understanding his post correctly this means I need to do a water change.
I was digging through the box of goodies I received with the tank and found a brand new 16 oz. bottle of Kent Marine Liquid Reactor calcium buffer. Is this something I can/should use in a situation like this?

Nick




Warpig is offline  
post #39 of 54 Old 12-27-2010, 07:23 AM Thread Starter
New Member
 
Changed out about 40Gallons of water from the 180 yesterday. Later more test results...
Warpig is offline  
post #40 of 54 Old 12-27-2010, 09:16 AM
phosphate of 2 is WAY TOO HIGH! You have to get that down to as close to zero as possible. it should not even be detectable using a test kit. short of getting phosphate to undetectable there's nothing you can do to control the algae. That should be your #1 priority. It will take alot of patients, time, before you will be able to get to zero especially if it's been awhile that your tank has been high in phosphates. let me ask you, where did you get those rocks? phosphate may be coming from there. I know other reefers don't think they can act like phosphate sponges and then release it slowly in the tank but i would guess those rocks were high in phosphate before you even started your tank. one of the thing you can do is run phosphate remover in the tank on a 24/7, change water constantly until your rocks rid themselves of phosphates. You might want to run rowaphos 24/7/365 until the phoshpates go to zero. you also say you are topping off with salt water, i don't understand that, it should be topped off with fresh water otherwise sg will increase. BTW turn all yor lights off too. this will rid the tank of algae, however unless you get to zero phosphates and you turn the lights back on, algae will return.

100 Gal SPS Rimless, 2X250 Watt + 4T5's Giesemann infinity, Bubble King Mini 200 skimmer, Ca reactor, DIY Kalk Reactor. See my Reef aquarium in HD video http://www.fishtanks.net/fishtank.php?fishtank=2207.

Last edited by reefsahoy; 12-27-2010 at 11:53 AM.
reefsahoy is offline  
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pasfur's 180 FOWLR build Pasfur Saltwater Journals 230 07-29-2012 07:45 AM
wcn84's 75 Gallon FOWLR Build wcn84 Saltwater Journals 23 02-05-2011 10:13 PM
another 10g fowlr build trukgirl Beginner Saltwater Aquariums 88 05-11-2010 10:51 PM
help me set-up my 50 gallon fowlr saber1971 Saltwater Fish 8 06-13-2008 09:20 PM
My 29g FOWLR caferacermike Saltwater Journals 7 10-08-2006 10:38 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome