Stinking Water New Tank - Page 14 - Tropical Fish Keeping - Aquarium fish care and resources
 
LinkBack Thread Tools
post #131 of 196 Old 11-08-2009, 02:15 AM Thread Starter
Member
 
zaitmi's Avatar
 
The STINK in Back just after removing the Top filter within a couple of days. The top filter was running with zeolite stones and ceramic rings. Should i put back the Top filter. Will the damsel suffocate and die due to stink? Urgent help reqd.

Dead shrimp added in QT with internal filter running. What abt Top filter, whr to put it(i.e. In Display or QT), i have only one, i cant buy anymore friends.
zaitmi is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #132 of 196 Old 11-08-2009, 06:19 AM
Member
 
Pasfur's Avatar
 
Quote:
Originally Posted by zaitmi View Post
The STINK in Back just after removing the Top filter within a couple of days. The top filter was running with zeolite stones and ceramic rings. Should i put back the Top filter. Will the damsel suffocate and die due to stink? Urgent help reqd.

Dead shrimp added in QT with internal filter running. What abt Top filter, whr to put it(i.e. In Display or QT), i have only one, i cant buy anymore friends.
This goes back to the original question on this thread. You should not have used the Top filter to begin with. Doing so, and adding the ceramic rings, disrupted the natural process of the live rock seeding in the aquarium. Are you getting an ammonia reading? If you are, then put the Top filter back on the display and slowly remove the ceramic rings and zeolite stones, a little each day.

Another possible issue is activated carbon use. Activated carbon removes odor causing organic compounds. Perhaps you simply need to add some activated carbon.

Honestly, these sort of issues are what happen when you do not set things up correctly to being with. This is what becomes frustrating to the new marine hobbyist, and certainly to those of us posting here attempting to help people.
Pasfur is offline  
post #133 of 196 Old 11-09-2009, 02:19 AM Thread Starter
Member
 
zaitmi's Avatar
 
Okay. Will check the ammonia today. if result 0 then i will install top filter with activated carbon for 3 days.

Sorry for the above but i am in touch with u guys every single day and almost doing everything what u (all) are recomending. If i did not followed up i would have left this forum much earlier.

Thanks for the help.

Last edited by zaitmi; 11-09-2009 at 02:25 AM.
zaitmi is offline  
post #134 of 196 Old 11-09-2009, 05:19 AM Thread Starter
Member
 
zaitmi's Avatar
 
Got a TDS Meter from a friend for 1 day. Will check for tankwater, tapwater, and RO Water.

I will post the results tmrw.
zaitmi is offline  
post #135 of 196 Old 11-09-2009, 07:00 AM
Member
 
wake49's Avatar
 
Quote:
Originally Posted by zaitmi View Post
Got a TDS Meter from a friend for 1 day. Will check for tankwater, tapwater, and RO Water.

I will post the results tmrw.
Testing tankwater with a TDS meter won't really help. Salt is, at least in your tank water, a dissolved solid. Your tankwater will read through the roof. Test your source water (tap & RO) and post the results.



Nothing good happens fast in an Aquarium

My 30 Gallon Long Marine Tank
My son's 20 gallon FW Community
wake49 is offline  
post #136 of 196 Old 11-10-2009, 01:28 AM Thread Starter
Member
 
zaitmi's Avatar
 
TDS Results :

RO Water : 75 ppm
Tap Water : 295 ppm

Is my RO water very high in TDS?

Now regarding the smell which is thr sometime and vanishes sometimes but even if it is thr its a bit lighter smell unlike earlier. So i did not install the top filter.
Or should i run it for a couple of days for no smell at all? plz reply this one?
Powerhead was a bit lower earlier now i have tilted it towards the surface which is swirling a lot of water(Yes the left one as u can see in the picture is now tilted towards the surface). May be that is the reason that the smell has gone down.


Display Tank : Ammonia : 0.5 ppm but while swirling the chemical in test tube it stayed(very light yellow colour) for a minute then vanished and became milky white which is normal result.

Same thing happend with QT, Does ammonia vanishes off after showing the colour in few seconds. I have taken out the prawn after 30 hours from the QT. The water is smelly in QT and light brown in colour due to prawn.

Now what. Plz reply all the answers one by one as i am eagerly waiting. I need help?

Most of the times bro, i find some of my questions are answered and some are not.Why Bro ?

Last edited by zaitmi; 11-10-2009 at 01:31 AM.
zaitmi is offline  
post #137 of 196 Old 11-10-2009, 01:45 AM Thread Starter
Member
 
zaitmi's Avatar
 
TDS Results :

RO Water : 75 ppm
Tap Water : 295 ppm

Is my RO water very high in TDS?

Now regarding the smell which is thr sometime and vanishes sometimes but even if it is thr its a bit lighter smell unlike earlier. So i did not install the top filter.
Or should i run it for a couple of days for no smell at all? plz reply this one?
Powerhead was a bit lower earlier now i have tilted it towards the surface which is swirling a lot of water(Yes the left one as u can see in the picture is now tilted towards the surface). May be that is the reason that the smell has gone down.


Display Tank : Ammonia : 0.5 ppm but while swirling the chemical in test tube it stayed(very light yellow colour) for a minute then vanished and became milky white which is normal result.

Same thing happend with QT, Does ammonia vanishes off after showing the colour in few seconds. I have taken out the prawn after 30 hours from the QT. The water is smelly in QT and light brown in colour due to prawn. After test i threw some flakes (food) in QT.

Now what. Plz reply all the answers one by one as i am eagerly waiting. I need help?

Most of the times bro, i find some of my questions are answered and some are not.Why Bro ?

Last edited by zaitmi; 11-10-2009 at 01:50 AM.
zaitmi is offline  
post #138 of 196 Old 11-10-2009, 02:16 AM
Member
 
mollies's Avatar
 
You also may want to check your water temp as if it gets to hot will start to stink. anything over 87 degrees fern.
mollies is offline  
post #139 of 196 Old 11-10-2009, 03:27 AM
Member
 
mollies's Avatar
 
I just sat here and read this whole Thread over the last Houre. And is all i have seen is, I want want want, Hury lets get it done. Ok from experince. Slow down a bit. Your shrimp Died because you rushed him into an uncycled tank. Your sailfin tang, and angel same thing. Now your damsel is paying the price. IN MY HONIST OPINION IS TO START OVER, LISTEN TO PASFUR. If i were you i would Unplug every thing, drain the tank. put your live rock in buckets with the tank water. Mix your water put it back in the tank. Listen to pasfur from there. Put your live rock back in with all of the test kits at hand. Absultly no fish yet. Plug everything in And keep your temp at 76 to 80 Degrees no higher or lower. Then you would wait at least 2 months before adding a fish. If you do all of this you will appreciat every thing you have worked for and stop wasting money. Pasfur is great at what he is talken bout. So are the others that have try to help you out............ 3 steps forward 12 back.......... Im not trying to be a A** but Some one needs to say it plane an simple to you befor you end up wasting alot of time and money. As you know everything is expensive. Sorry That is MHO. I hope the best of luck to you and your tank. But please indeed slow down and listen befor you make a fast unthoughtfull decion.
BRAD/ mollies
mollies is offline  
post #140 of 196 Old 11-10-2009, 06:34 AM
Member
 
wake49's Avatar
 
Your RO water TDS reading is high. You want that number somewhere around zero. My RO/DI water is 0 ppm.

As far as the ammonia test goes, what brand are you using? I use API and my tests are usually a very pale yellow when they read zero, and move towards green as I get ammonia readings (which I haven't seen in a very long time BTW).

As far as the top filter: run it with activated carbon, like Pas said. This should help with the smell and pull out any extra organic waste the skimmer didn't get.



Nothing good happens fast in an Aquarium

My 30 Gallon Long Marine Tank
My son's 20 gallon FW Community
wake49 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ich! (If I want to add water from my old tank to my new one...) Austin Tropical Fish Diseases 1 02-02-2010 01:03 AM
New Tank Water ok? pelcofresh Beginner Freshwater Aquarium 1 01-16-2008 10:55 PM
tank water? saint Beginner Freshwater Aquarium 3 01-06-2008 11:19 PM
Salt water vs. fresh water tank for a beginner humsuplou Beginner Saltwater Aquariums 6 12-13-2007 09:32 PM
Tank water musho3210 Water Chemistry 4 02-19-2007 11:27 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome