Yet another N cycle thread
Tropical Fish

Tropical Fish Keeping - Aquarium fish care and resources » Freshwater Fish and Aquariums » Beginner Freshwater Aquarium » Yet another N cycle thread

Yet another N cycle thread

This is a discussion on Yet another N cycle thread within the Beginner Freshwater Aquarium forums, part of the Freshwater Fish and Aquariums category; --> Hey all - I've been graphing all my info from my water tests since I started my ten gallon tank about a month ago, ...

Check out these freshwater fish profiles
Golden Tetra
Golden Tetra
Glowlight Danio
Glowlight Danio
Reply
LinkBack Thread Tools vBmenu Seperating Image Search this Thread vBmenu Seperating Image
Yet another N cycle thread
Old 03-27-2012, 10:25 PM   #1
 
pittipuppylove's Avatar
 
Yet another N cycle thread

Hey all -
I've been graphing all my info from my water tests since I started my ten gallon tank about a month ago, and I was wondering if you guys could check out my reading to see if all looks atleast semi-normal.



I've stopped using the pH Down after finding out that it's harmful to the tank's inhabitants (several live plants, two male guppies, three ghost shrimp, and an unknown number of snails).
Thanks for any help/general comments/advice/ect!

Last edited by pittipuppylove; 03-27-2012 at 10:41 PM.. Reason: Picture didn't load correctly
pittipuppylove is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2012, 10:33 PM   #2
 
Tazman's Avatar
 
Can you post them in a way that makes them easier to read, am brainfried, trying to understand that.
Tazman is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2012, 10:46 PM   #3
 
Tazman's Avatar
 
From March 2nd to March 15th everything is fine...
You get the initial ammonia, then by March 13 the high Nitrite spike which then dies off leaving just the Nitrate.

March 15-19 is the worrying part when the ammonia comes back and stays...what did you do on those days?
Tazman is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2012, 10:58 PM   #4
 
pittipuppylove's Avatar
 
Yeah, sorry about the chart fail... I uploaded it as a pic instead.

I haven't done anything about the ammonia, and save for the possible adding of a plant or two, anything that goes into the tank gets put onto that chart. I moved the tank from home to my dorm on 3/4, which would have been a near total water change. The filter media and gravel stayed plenty wet, though. Any chance that could have done it, or could the tap water in my building have any ammonia?
pittipuppylove is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2012, 11:02 PM   #5
 
Tazman's Avatar
 
It is possible the tap water caused it if you did not use a water conditioner. It could also have been caused by disturbing the substrate during the move and change, it does not take much organic matter to breakdown to cause ammonia.

Test your tap water and see if you get a reading for ammonia.

You should as well, always treat water with a water conditioner when making water changes.
Tazman is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2012, 11:02 PM   #6
 
pittipuppylove's Avatar
 
Sorry again, I just remembered that the .25ppm ammonia might be my bad readings - I use the API Master Test Kit, and the yellow for 0ppm is EXTREMELY close to the yellow-green for .25ppm - it makes it very difficult to tell the difference sometimes.
pittipuppylove is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2012, 11:04 PM   #7
 
pittipuppylove's Avatar
 
I'll test for the ammonia in the tap water, and I always use conditioner when any new water goes into the tank :)
pittipuppylove is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2012, 11:32 PM   #8
 
pittipuppylove's Avatar
 
Okie dokie... So I just did a comparison with water directly from the tap and tank water. The tap water has little to no ammonia, while the tank water has a very slightly greener tinge (to the extent that it's hardly noticable) than the tap sample.
pittipuppylove is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2012, 02:07 AM   #9
 
rhymon78's Avatar
 
Quote:
Originally Posted by pittipuppylove View Post
Sorry again, I just remembered that the .25ppm ammonia might be my bad readings - I use the API Master Test Kit, and the yellow for 0ppm is EXTREMELY close to the yellow-green for .25ppm - it makes it very difficult to tell the difference sometimes.
Hello, I too have a newish tank thats in its 5th week. Everything is going well but when I test the water which is on a daily to every other day basis with my API master kit my ammonia readings are ALWAYS 0.25ppm!! at first I couldn't tell if it was yellow or yellow green but to be honest its definitely more green and closer to the 0.25ppm mark. it never changes, it doesn't go up, it doesn't go down..... so I am wondering if this is actually correct or just a quirk of this kit??

Nitrite is ALWAYS 0ppm and nitrate is between 10-20ppm
rhymon78 is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2012, 11:52 PM   #10
 
pittipuppylove's Avatar
 
I have to wonder, rhy.
So I finally got around to doing what I probably should have done to begin with and tested the water out of the tap. After out-gassing all tubes and testing them, here're my readings:
pH: 7.4
Ammonia: either 0ppm or .25ppm
Nitrite: 0ppm
Nitrate: 20-40ppm
The newest city water report I've found says the N out of city taps should be in the 6-8ppm range, so I'm at a loss for why it's THAT high.
Posted via Mobile Device
pittipuppylove is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Oye, what have I done to my cycle? thekoimaiden Beginner Freshwater Aquarium 14 12-06-2011 02:04 PM
Can you decorate AFTER you cycle? Can you cycle without decorations? Ridewithme38 Beginner Freshwater Aquarium 4 10-19-2011 01:17 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search



All times are GMT -5. The time now is 01:27 AM.