Filter quit!
Tropical Fish

Tropical Fish Keeping - Aquarium fish care and resources » Freshwater Fish and Aquariums » Beginner Freshwater Aquarium » Filter quit!

Filter quit!

This is a discussion on Filter quit! within the Beginner Freshwater Aquarium forums, part of the Freshwater Fish and Aquariums category; --> OK, the sand is in, the tank (29g) is full, my new Fluval 50 is all set up, and I plug it in. Whisper ...

Check out these freshwater fish profiles
Black Neon Tetra
Black Neon Tetra
Black Ruby Barb
Black Ruby Barb
Like Tree1Likes
  • 1 Post By hess9921

Reply
Old 12-16-2013, 10:40 PM   #1
 
Filter quit!

OK, the sand is in, the tank (29g) is full, my new Fluval 50 is all set up, and I plug it in. Whisper quiet, water is flowing nicely.

For about 1 minute. Then the filter stopped and I can't get it started again. Took it all apart, but it's brand new, there's nothing to clean, the one moving part moves.

Just bad luck or did I do something stupid? I am new at this. The store has a 100% return policy, but if I did something stupid, it'll probably happen again.

Any thoughts or advice?

TIA!
RexMundi is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2013, 01:07 AM   #2
 
mine does that when i turn it off to clean the tank. i take the bottom of my toothbush i use to clean my tank and stick it down in to touch the impeller and it always gets it going again.
rsskylight04 likes this.
hess9921 is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2013, 07:10 AM   #3
 
Flint's Avatar
 
Take it apart, pull the impeller out and rinse the inside well then put it back together. Do this til it runs again. Mine does that after water changes.
Posted via Mobile Device
Flint is online now   Reply With Quote
Old 12-17-2013, 07:15 AM   #4
 
Vpaw's Avatar
 
Rinse it, maybe you got some sand stuck in it.


Sent from Petguide.com Free App
Vpaw is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2013, 09:18 AM   #5
 
THANKS! A tiny nudge to the impeller and off it goes. I was ready to bring it back...

I really appreciate the help, you have no idea.
RexMundi is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2013, 02:25 PM   #6
 
Quote:
Originally Posted by Flint View Post
Take it apart, pull the impeller out and rinse the inside well then put it back together. Do this til it runs again. Mine does that after water changes.
Posted via Mobile Device
MY Aqua Clear 50 needed to be primed after every WC. That's the main reason I got a Fluval 206 canister. The impeller couldn't create enough negative pressure w/o water around it so the water would not come up the intake tube until the impeller chamber was full.
avraptorhal is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2013, 02:30 PM   #7
 
Flint's Avatar
 
Mines a Tetra 5-15 gallon
Flint is online now   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I need advice/help. I'm frustrated and want to quit. OSagent23 Beginner Freshwater Aquarium 64 05-03-2013 11:06 AM
Ugh! Tank of Troubles - old filter quit - new filter not seeded PaperclipGirl Beginner Freshwater Aquarium 16 03-11-2010 03:24 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search



All times are GMT -5. The time now is 08:05 AM.