I am finding myself getting very frustrated w/ penguin 200
Tropical Fish

Tropical Fish Keeping - Aquarium fish care and resources » TFK Resources » Aquarium Products Reviews » I am finding myself getting very frustrated w/ penguin 200

I am finding myself getting very frustrated w/ penguin 200

This is a discussion on I am finding myself getting very frustrated w/ penguin 200 within the Aquarium Products Reviews forums, part of the TFK Resources category; --> My filters are getting cloged soo fast. Then water starts pouring over the overflow, and the bio-wheel stops turning. if I put a brand ...

Reply
LinkBack Thread Tools vBmenu Seperating Image Search this Thread vBmenu Seperating Image
I am finding myself getting very frustrated w/ penguin 200
Old 03-15-2008, 03:40 PM   #1
 
I am finding myself getting very frustrated w/ penguin 200

My filters are getting cloged soo fast. Then water starts pouring over the overflow, and the bio-wheel stops turning. if I put a brand new cartrage in, after just a few days there is not enough flow to keep the bio-wheel spinning. So I rince it out, then every day after that I have to rince it out or it gets cloged, that maybe works for 4 more days. and get this, there are not even any fish in my tank! Thats right I am just cycleing, trying to get things established and I cant evin keep a filter in there for more than 2 weeks. Not to mention these things are like $3 each in the bulk pack. Right now I am using filters in both slots, that way when I have to throw out the front one I have a second one started and I move that to the front spot and put a new one in the second spot. I was wondering if others have this problem, and if there is a good fix. I was thinking maybe take an old filter and take off the blue filter element so its just the balck screen and placing that in the front slot, so its like a prefilter. Also, what other filters could you recomend.[/list]
FuzzAz is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2008, 04:39 PM   #2
 
What is the filter filling up with, food? Or is it some other form of detritious?
herefishy is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2008, 08:16 PM   #3
 
there are no identifiable solid debris, just gray slime. My other tank (different filter) has the same looking stuff, thats the good stuff right, but I only change that filter once every few months due to restricted flow. I was hopeing this was a common problem with the filter that somebody fixed. but perhaps its just a problem with my tank, some type of algae.
FuzzAz is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2008, 10:27 PM   #4
 
I have (4) Penguin 200 running now, one on each of the grandkids' 20g. I have never had the problem you describe. I also have the old Peguin 180's. I did have a problem many years ago with those. But, it went away hen I change the type of filter media. I went to a coarse wool type pad, much like the algae cleaning pad for the aquarium glass.
herefishy is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2008, 09:29 PM   #5
 
jeaninel's Avatar
 
I have a Penguin 350 and have never had any problem with it clogging. I use the standard carbon filter but empty out the carbon, then a sponge in front of that.
jeaninel is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2008, 11:52 PM   #6
 
Does it look likea gray mud?
herefishy is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2008, 12:04 PM   #7
 
fish_4_all's Avatar
 
How long do you leave the lights on? It might be either diatoms or slime algae. If it is diatoms, leaving the lights on longer and maybe moving theocaiton of the filter for more circulation might help. IF it is slime algae then less light may do the trick.

I agree with changing the type of filter media you are using. A courser filter pad and/or sponges will allow for the sponges to be rinsed instead of replacing the cartidges and losing the biological bacteria.
fish_4_all is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2008, 07:41 PM   #8
 
Pleco_stomus's Avatar
 
i got a penguin 150, never had any problems. i think its that you have 2 cartridges in it, i only use one, i tried 2 and had the same low flow problem.
i dunno about the Grey slime tho, thats somethin i havent heard before.
Pleco_stomus is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2009, 06:45 PM   #9
 
ron521's Avatar
 
You might try either the Imagine or Foster and Smith filters for Penguins, they have a clamshell that snaps open and uses a replaceable floss, similar to Whisper. However, you can buy a roll of bulk floss and cut pads to fit the clamshell.
ron521 is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2009, 08:59 PM   #10
 
doughnut's Avatar
 
I've got a 100 myself for my 10g..its smaller and only has one filter but I've had it a soild month and a half with out it clogging and getting slime in it. Im really liking it so far.
doughnut is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Frustrated with Sand!!!! JohnnyD44 Beginner Freshwater Aquarium 34 02-23-2009 05:45 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search



All times are GMT -5. The time now is 01:33 PM.